Ваксината на „Пфайзер“ е ефективна и срещу мутациите

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е ефективна и срещу новите варианти на коронавируса, които бяха открити в Кент и Южна Африка, сочи ново изследване на имунния отговор. Хората, които са получили и двете дози от препарата, имат силна реакция на имунните Т-клетки, които предпазват от разболяване, предаде bTV.

Макар предишни изследвания да показаха, че антителата от ваксината са ефективни в по-ниска степен срещу новите варианти, това е тествано върху „създадени“ вируси, а не такива, изолирани от истински пациенти. При предишните проучвания също така не е разглеждана защитата, която предоставят Т-клетките. Професорът по вирусология Уилям Джеймс от университета „Оксфорд“ и неговите колеги използвали кръвни проби от хора, които са се възстановили от коронавируса, както и от здравни лица, получили една или две дози от ваксината на „Пфайзер“. За проучването са използвани също изолираните мутации В117 и В1.351, които са характерни за вариантите от Кент и Южна Африка.

Използван е също така вариант от по-старите, който е циркулирал през изминалата година. Антитела и Т-клетки били подложени на тестове, за да се провери как се справят с новите мутации. Проучването установява, че – наистина – антителата сами по себе си не достатъчно ефективни срещу новите варианти. При варианта от Кент антителата имали по-ниска защита, докато вариантът от Южна Африка въобще не се повлиял. В същото време, обаче, учените наблюдавали силна реакция при Т-клетките срещу всички налични варианти на коронавируса и то само след първата доза ваксина.

Учените посочват, че тези открития не означават, че не е възможно да се разболеем от коронавирусните варианти след ваксинация. Но въпреки това Т-клетките успяват да разпознаят различните части на шиповидния протеин дори при измененията. От „Оксфорд“ посочват още, че дори при първа доза от ваксината на „Пфайзер“ реакцията на Т-клетките е доста висока. Проучването хвърля светлина и върху друг неясен проблем – дали преболедувалите хора могат да се заразят отново от другите варианти на коронавирус. Активността на Т-клетки е засечена при всички – и тези с ваксина, и тези без, но при антителата има съществени разлики в действието. Дори при хората с високи нива на антитела е можело да измери известно неутрализиране на варианта от Южна Африка, но при тези с ниски нива – почти никакво. Учените посочват, че това е доказателство защо дори преболедувалите трябва да се ваксинират.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каква жена си според месеца, в който си родена

Всички жени си приличаме, но и се различаваме по много неща. Всяка една от нас има своите слабости, но и своите силни страни. Виж месеца си на раждане и разбери каква си: Януари Януарските дами са сериозни и консервативни, но и много амбициозни. Много обичат да критикуват! Рядко излизат от […]