Проф. Михаил Константинов: Това ще бъдат най-трудните избори

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Имунизирането на членовете на Централната избирателна комисия и Районните избирателни комисии в страната срещу COVID-19 трябва да започне до дни. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“, цитиран от Епицентър.бг.

Той припомни, че още преди месеци е предупредил, че ще има затруднение с набирането на членове за изборните комисии, тъй като хората не желаят да участват в изборния процес, защото не могат да бъдат осигурени условия за безопасна работа.

„Изпусна се навременното ваксиниране на хората, защото секционните избирателни комисии няма да бъдат формирани до периода, удачен за навременна ваксинация. Дори утре да започне имунизацията на членовете на секционните избирателни комисии, пак е късно, а съгласно сроковете процесът по назначаване на комисиите трябва да приключи 25 дни преди изборите. В такъв период те няма как да бъдат ваксинирани и да изградят имунитет“, обясни проф. Константинов.

Липсата на навременна ваксинация може да доведе до избухването на зараза сред членовете на комисиите, допълни той. Затова ваксинирането поне на членовете на ЦИК и РИК трябва да започне буквално до дни.

„Резултатите от изборите могат да бъдат касирани единствено от Конституционния съд. За 28 години – между 1991 и 2017 , за 9 парламентарни избори са били избрани 2160 депутати. Един единствен депутатски мандат е бил касиран. Но това, което правим в момента, е без всякакъв прецедент. Когато сме писали Изборния кодекс и депутатите са го приемали, никой не си е представял, че може да има такава ситуация. Затова апелирам по най-бързия начин да бъдат ваксинирани членовете на ЦИК, РИК и доколкото може членовете на СИК, защото те са най-много. За тях вероятно ще се търсят доброволци, които са изкарали болестта“, каза още проф. Константинов.

Ако член на секционна избирателна комисия не се яви, може да бъде заменен, но как ще бъдат заменени членовете на ЦИК, ако има заразени, които трябва да бъдат в карантина, коментира проф. Константинов. Членовете на ЦИК се назначават от Народното събрание, а от 26 март то ще бъде разпуснато. ЦИК може да продължи да работи дистанционно, но не всичко може да бъде свършено онлайн заради големия документооборот, подчерта експертът.

Освен че ще бъдат най-скъпите в изборната ни история, предстоящите на 4 април парламентарни избори ще бъдат и първите, които се организират от правителство на ГЕРБ, допълни проф. Константинов.

„Досега ГЕРБ е печелила четири парламентарни избора, но това ще бъдат първите, които те ще организират. Безспорно, ще бъдат най-трудните избори“, каза още проф. Константинов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нов проблем: Страх от участие в секционните комисии заради коронавируса

Отлив от желаещи за членове на секционни комисии отчитат в някои райони на страната. Причината – коронавиуса и неизвестните около организацията на вота, предаде БНТ. Дългогодишни членове на комисии са в дилема и по другата дискутирана тема – дали да се ваксинират преди вота и дали въобще ще има време […]