Емил Коларов: Очевидно е, че проблемът с ресторантите не е медицински, а икономически

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Нa 13 фeвруaри Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългaрия oбяви нaгрaдa зa дoкaзaтeлcтвa cрeщу хора от властта и щаба за това, че нaрушaвaт coбcтвeнитe cи зaпoвeди и пoceщaвaт рecтoрaнти или друг тип зaвeдeния.

„Получихме доста сигнали от наши колеги, че членове на здравните власти, които де факто определят законите и заповедите в момента за отваряне и не отваряне, посещават заведения, които не би трябвало да посещават. Решихме да видим дали има някой, който издава заповеди и в същото време е на такова място“, поясни в „Лице в лице“ по бТВ Емил Коларов, който е председател на Сдружението на заведенията.

Наградата е 100 лв. и 900 лв. консумация в обектите за хранене, добави Коларов.

Той обаче побърза да подчертае, че към момента нито той, нито колегите му са получавали снимки, които да доказват на 100% подобни нарушения.

„Очевидно стана за всички, че проблемът с това, че нашите обекти не са отворени, не е медицински. Той е икономически и политически. Ако беше медицински, нямаше да бъдат отворени ресторантите на хотелите, които работят по абсолютно същия начин, по който работехме ние преди да ни затворят. Със същия капацитет, със същите ограничителни мерки, със същите дезинфекции на персонала. Единствената разлика е работното време – преди беше до 23:30, сега е до 22 ч.“, каза още той.

Браншът отговаря на Николай Василев

Коларов използва случая да отговори и на икономиста Николай Василев, който ден по-рано в същото студио коментира мерките за бизнеса.

„Помощта, която се дава, и компенсациите са по европейски програми – те не идват от бюджета на държавата. Това, че той (Николай Василев – бел. ред.) казва, че някой работи, за да може някой от нашия персонал да си седи вкъщи и да му дават пари, не е вярно“, подчерта председателят на Сдружението на заведенията.

Той опроверга Василев като заяви, че през ноември заетите в ресторантьорството са получили само 24 лв., а през декември 480 лв.

Коларов не се съгласи и с твърдението на бившия министър, че в тази ситуация ресторантите печелят добре и от доставки: „Процентът на доставките от оборота е между 10% и 15%, когато има работа. Говорим, ако са го правили и преди“.

По думите му собствениците, които след началото на кризата за първи път са започнали да предлагат храна за вкъщи, са се отказали, защото не е рентабилно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Книга на бургазлия се продава в цял свят

Преподавател от бургаското средно училище "Константин Петканов" успя да привлече вниманието на деца, родители и учители от страната и чужбина със своя книга. Когато пише "Вечните принципи зад успешното дете" Явор Русинов дори не е подозирал, че трудът му – създаден най-вече за лични нужди, ще се превърне в наръчник […]